Potrivit agendei prezentate de Comisia Europeană, pe 31 ianuarie va avea loc o conferință de presă comună a președintelui Klaus Iohannis cu Jean-Claude Juncker.
„Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla și negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică.De asemenea, va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției.Președintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum și atașamentul țării noastre la principiile și valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Președinția României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată și obiectivă, în interesul Uniunii și al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Președintele României se va întâlni și cu Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk. Agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie a.c., respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 și aspecte instituționale vor fi principalele subiecte abordate de cei doi înalți oficiali.
La finalul vizitei la Bruxelles, Președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu domnul Joseph Daul, Președintele grupului Partidul Popular European.
Întâlnirea președintelui cu Juncker vine după ce în această săptămână Comisia Europeană a avertizat România în privința legilor Justiției.ComisiaEuropeanăa precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că este bine informată privind procesul modificărilor legilor justiției, după ce Liviu
Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au transmis o scrisoare CE, în care și-au exprimat îngrijorarea față de informarea incorectă despre acest proces.
„Comisiaa primit scrisoarea transmisă de către președinții celor două Camere ale Parlamentului. În acest moment studiem documentul în cauză. De asemenea,Comisiaa urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor legate de modificările legilor din domeniul justiției de-a lungul a mai multor luni. Suntem foarte bine informați privind acest proces, mizele aflate în joc precum și potențialele riscuri. Suntem frecvent în contact cu Guvernul și Parlamentul României, precum și cu sistemul judiciar și societatea civilă, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a precizatComisiaEuropeană, la solicitarea MEDIAFAX.
Președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au transmis, miercuri, o scrisoare de răspuns președintelui și vicepreședintelui CE, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, în care cataloghează preocupările CE pentru sistemul judiciar din România drept „surprinzătoare”. După avertismentul primit, miercuri, de laComisiaEuropeană, în legătură cu modificările aduse legilor justiției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au transmis spre Bruxelles o scrisoare de răspuns, în calitate de președinți ai Parlamentului, în care își exprimă îngrijorarea față de „modul incorect în care a fost informatăComisiaEuropeană”.